Kalkan ve Kaş'ın Esrarengiz Suları

Tatil Villacın Öneriyor...

Kalkan Dalış(Scuba Diving) Hakkında

Kalkan suları, ciddi dalışlar yapıp form tutmak isteyenler için ideal bir bölgedir. Akıntı, sert rüzgâr, duvar dalışı, makro hayat, antik batıklar bölgenin dalış zenginliklerini oluşturur. 30’lu metrelerdeki orfozların akıntıda durabilme becerileri izlenmeye değerdir. Kaplumbağa, orkinos, vatoz, köpekbalığı görülebilecek deniz canlıları arasındadır. Bölge yeni başlayanlar için de çok olanaklar sunmaktadır.

Patara kanyonu, mercan ve sünger çeşitleriyle süslüdür. 11 metreden 132 metreye inen frank duvarı, oldukça canlı ve renklidir. Öksüz Ada ise köpekbalığı ailesinden gelen balıkları barındırır.

1.Dalış: Öksüz Ada

Öksüz Ada limandan yaklaşık 40 dakika uzaklıktadır. Genel olarak gece performanslarının yapıldığı adada iki ayrı dalış noktası bulunmaktadır. Bölgede 35 metreye kadar inen duvarlar bulunur. Gece dalışları genellikle daha sığ sulara sahip olan kısımda yapılmaktadır.  Öksüz Ada’yı asıl ilginç kılan 7-8 metre sonunda ahtapot ve karavidelerin kovuklar içinde belirmesiyle ortaya çıkan güzelliktir. Gündüz dalışlarında ise barakuda, lagos ve akya sürülerine sıklıkla rastlanmaktadır. Gece dalışlarında sıkça karşılaşılan kırmızı renkli kabuklu yengeçler su altı fotoğraf meraklılarının ilgi odağıdır.

2.Dalış: Frank Duvarı

Kalkan koyunun doğu ucunda - limandan sadece 15 dakika uzaklıkta, dik bir uçurumdur. Yamaç suyun altında 60-80 metreye kadar devam etmektedir. Su altında uçma hissini yaşamak isteyenler için hoş bir deneyimdir. Yamaç boyunca çeşitli canlı türlerine rastlanabilen bu dalış noktasında mürenler, mürekkep balıkları ve karagözleri görmek, neredeyse her dalışta mümkündür.

Kaş Dalış(Scuba Diving)Hakkında

Kaş, tüplü dalışta Türkiye’nin önde gelen dalış noktalarından biri. Tertemiz denizinin yarattığı ileri görüş mesafesi, kayalık dip yapısından kaynaklanan zengin sualtı flora ve faunası, Kaş’ın bir tatil kasabası olarak taşıdığı cazibe, öne çıkmasının sebeplerinden bazıları. Bölgede büyük tesislerin olmaması, Kaş’ta denizin temizliğini sürdüren en büyük etken. 2012‘de Kaş Kekova Deniz Koruma Alanı ilan edilmesi ile bazı bölgelerde tüm su ürünleri avcılığı yasaklanmış, bazı balık stoklarının korunması hedeflenmiş. Ayrıca antik zamanlardan beri ticaret gemilerinin geçiş noktası olan Kaş ve çevresinde birçok batık da bulunuyor. Eğer siz değerli misafirlerimzde bu esrarengiz suları keşfetmek istiyorsanız tatilvillacin.com iletişim numarasından bilgi alabilirsiniz.

Deneme Dalışı (Discovery Diving)

Hayatınızda hiç tüplü dalış yapmamış hatta hiç bir dalış yapmamış olabilirsiniz. Bu dalışı yapabilmeniz için suyun üstünde durabilecek kadar yüzme bilmeniz yeterli. Önce dalış teknelerinden birinde, sabah ya da öğlen gidilen bir sefer için yerinizi ayırmanız gerekiyor. İlk defa dalış yapacak olanlar, tekne dalış noktasına ilerlerken, dalış eğitmeninden detaylı bilgiler alıyorlar. Sualtı kuralları, malzeme, nefes, sualtında iletişim ile ilgili bilgileri aldıktan sonra, bedeninize uygun kıyafetinizi giyiyor ve suya atlıyorsunuz. Kişi başına bir eğitmen eşliğinde maksimum 5 metre derine kadar dalıyor ve ortalama 20 dakika su altında geziniyorsunuz. Artık mevsimine ve ortamına göre farklı deniz canlıları görebilir, bir deniz kaplumbağası ile göz göze bile gelebilirsiniz. Deneme dalışı birçok kişi için yeni bir tutkunun başlangıcı olabiliyor. Sonrasında 3 seviye dalış eğitimi ile dalış macerasına devam edebilirsiniz. 2021 yılında deneme dalışının tavsiye fiyatı 250 TL olarak belirlenmiş. Dalış sonrası hatıra için adınıza bir belge de hazırlanıyor.

1. Dalış: Kanyon

Bir Kaş klasiği… Bazen balık az dalıcı bol olabilir bu popüler noktada, ama manzaralar müthiş! İki ada arasındaki sığ boğazdan geçerken güneyden gelen sert bir akıntı olabilir; sonra Kanyon 20 metreye düşen iki dimdik duvar şeklinde karşımıza çıkıyor… Aşağıya “uçarken” duvarlardaki kırılgan oluşumlara dokunmayalım. Kanyonun içine doğru girerseniz duvarları düğme mercan ve kırmızı karideslerle kaplı dar bir mağaraya girilir, aman dikkat buralarda bir Akdeniz foku avlanır… Kanyonun dışında Dimitri-Pamuk batığı; 1968 yılında adalara vurmuş ve pamuk balyaları saçmış etrafına bu koster… Batık yolunda 30 metrelerde Kaş’a ve sualtı topluluğumuza çok emeği geçmiş, can dostumuz Gökhan Türe anısına yerleştirilmiş bir eser var, bakalım bulabilecek misiniz?


2. Dalış: Fener

Kaş’a en yakın mesafede ve çok çeşitlilik gösteren bir dalış noktası olduğundan çok popüler. Tekne İnce Burnun korunaklı doğu tarafına, fenere yakın bağlanır; dışarısı öğleden sonra rüzgâr ve dalga alır. Tam doğuya doğru inince “Osmanlı batığı” 23 metrelerde aşınmış ahşap omurga ve postaları ve büyük bir su testisiyle karsınızda. Fenerden başlayıp kuzeybatıya 30 metrelere kadar uzanan sığlık yoğun canlılık gösteriyor, gece dalışları için de ideal. Hurdaya ayrıldıktan sonra 22 metre derinliğe yapay resif olarak batırılmış olan C-47 DAKOTA uçağı (kanat açıklığı 29m, uzunluk 20m) daha iç tarafta: derinlik müsait, acemi dalıcılar da kargo bölümüne girilebilir.

Geri Dönüş

Gündüz dalışımızda sudan çıktıktan sonra pek üşümemiştik (yine de su kesinlikle daha sıcaktı), ama artık artan rüzgar ıslak ıslak üşütüyor. Güneşte bir yer bulup, havluları sıkıca sarıyoruz üzerimize.


Sonuç :

Kaş gerçekten Türkiye’nin dalış için en iyi yeri. Kaş’ın kendine göre çok avantajı da var. İşte Kaş’a dalışa gelmek için 10 neden:

  • Suyun altındaki M.Ö. 1300’den günümüze uzanan tarih
  • Caretta görme ihtimalinin yüksekliği
  • Kanyon’un fotojenikliği
  • 21 farklı dalış noktasının olması
  • Hem uçak, hem de gemi batıklarının olması ve bunların gerçek batıklar olması
  • Tecrübeli ve profesyonel dalış okullarının olması
  • Öğle yemeklerinde karaya dönülmesini isteyenlere yarım gün dalma imkanı vermesi
  • Deniz canlılarını görmek için Türkiye’deki en iyi yer olması
  • En az suyun altı kadar üzerinin de renkli olması
  • Küresel ısınma sayesinde tropik renkli balıkların ender de olsa bizim sularımıza uğrar hale gelmesi.

Tatil Villacın

  • PAYLAŞ
WhatsApp Destek!
WHATSAPP
ARA
Müşteri Temsilcileri
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
Konaklama Süresi :
Konaklama Tutarı :
Elektirik Ücreti :
Temizlik Ücreti :
Toplam Tutar :
Ön Ödeme :
Girişte Kalan :
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış